Kad se zeljanica pece cijeli sprat mirise.. Predivna Bosanska zeljanica
Sastojci
tijesto
½kg brasna
soli
½dl ulja
mlake vode
tijesto
½kg brasna
soli
½dl ulja
mlake vode
Punjenje:
500g mladog sira
½ kg svjezeg ili zamrznutog spinata
1 jaje moze i bez
1-2 kasike punomasnog vrhnja
soli
Zalijevanje:
malo mlijeka
malo vrhnja za kuhanje
500g mladog sira
½ kg svjezeg ili zamrznutog spinata
1 jaje moze i bez
1-2 kasike punomasnog vrhnja
soli
Zalijevanje:
malo mlijeka
malo vrhnja za kuhanje
Priprema
1.
Od sastojaka za tijesto umjesati polutvrdo tijesto koje cemo podjeliti na 2 loptice i ostaviti da pokriveno odmara oko 45 minuta. Tijesto razvlaciti oklagijom sto tanje mozete, ako niste spretni sa oklagijom onda tijesto razvucite koliko mozete sa oklagijom i pouljite ostavite da odstoji 20 minuta i razvucite rukama.
2.
Umjesati sve sastojke za nadjev i posipati po razvucenim juhkama. Zarolati i saviti u tevsiju. Peci oko 35min na 200*
1.
Od sastojaka za tijesto umjesati polutvrdo tijesto koje cemo podjeliti na 2 loptice i ostaviti da pokriveno odmara oko 45 minuta. Tijesto razvlaciti oklagijom sto tanje mozete, ako niste spretni sa oklagijom onda tijesto razvucite koliko mozete sa oklagijom i pouljite ostavite da odstoji 20 minuta i razvucite rukama.
2.
Umjesati sve sastojke za nadjev i posipati po razvucenim juhkama. Zarolati i saviti u tevsiju. Peci oko 35min na 200*
3.
Ispecenu pitu zaliti sa malo mlijeka i malo vrhnja za kuhanje pa ponovo vratiti u pecnicu na 5-10 minuta. Izvaditi i ostaviti da se hladne dok vi pripremite tanjure i kasike ili viljuske…. Uzivajte..
Ispecenu pitu zaliti sa malo mlijeka i malo vrhnja za kuhanje pa ponovo vratiti u pecnicu na 5-10 minuta. Izvaditi i ostaviti da se hladne dok vi pripremite tanjure i kasike ili viljuske…. Uzivajte..
Primjedbe
Objavi komentar