RECEPT DANA: Palačinke sa piletinom u bijelom sosu
Sastojci:
125 g brašna
3 dl mlijeka
2 jaja
malo soli
Fil:
25 g maslaca
250 g gljiva po želji
250 g pilećih prsa, rezanih na sitne komade i predhodno skuhanih
1 glavica crnog luka
125 g brašna
3 dl mlijeka
2 jaja
malo soli
Fil:
25 g maslaca
250 g gljiva po želji
250 g pilećih prsa, rezanih na sitne komade i predhodno skuhanih
1 glavica crnog luka
Bijeli sos:
25 g maslaca
25 g tvrdog sira
2 kašike brašna
5 dl mlijeka
vrhnje za kuhanje
so i biber
25 g maslaca
25 g tvrdog sira
2 kašike brašna
5 dl mlijeka
vrhnje za kuhanje
so i biber
Priprema
Prvo krenuti sa pravljenjem palačinaka. U posudu staviti brašno, so i umućeno jaje. Dodati mlijeko i mješati dok se grudvice ne rastvore. Tako pripremljenu smjesu ostaviti da ostoji.
Na maslacu ispržiti luk i dodati predhodno isjeckane gljive. Tome dodati skuhanu piletinu.
U tavu istopiti maslac i dodati brašno u to sipati mlijeko uz neprestano miješanje 5 min. Pola bijelog sosa sasuti u piletinu, posoliti i pobiberiti. Drugu polovinu sosa vratiti na vatru, dodati vrhnje za kuhanje, posoliti i pobiberiti.
Prvo krenuti sa pravljenjem palačinaka. U posudu staviti brašno, so i umućeno jaje. Dodati mlijeko i mješati dok se grudvice ne rastvore. Tako pripremljenu smjesu ostaviti da ostoji.
Na maslacu ispržiti luk i dodati predhodno isjeckane gljive. Tome dodati skuhanu piletinu.
U tavu istopiti maslac i dodati brašno u to sipati mlijeko uz neprestano miješanje 5 min. Pola bijelog sosa sasuti u piletinu, posoliti i pobiberiti. Drugu polovinu sosa vratiti na vatru, dodati vrhnje za kuhanje, posoliti i pobiberiti.
Smjesu za palačinke peći na zagrijanom ulju u tavi.
Svaki palačinak nafilovati sa mesom i zarolati.
Nakon što smo sve palačinke zarolali redati ih u vatrostalnu posudu i preliti bijelim sosom. Palačinke posuti sa ribanim sirom i zapeći dok se ne dobije zlatna boja.
Svaki palačinak nafilovati sa mesom i zarolati.
Nakon što smo sve palačinke zarolali redati ih u vatrostalnu posudu i preliti bijelim sosom. Palačinke posuti sa ribanim sirom i zapeći dok se ne dobije zlatna boja.
Primjedbe
Objavi komentar