NEVJEROVATNO NJEŽAN I UKUSAN KUGLOF!

1
SASTOJCI:
– 4 jaja
200 g šećera
1 dl ulja
1 dl tople vode
1/2 praška za pecivo
200 g brašna
1 vanilin šećer
korica od limuna
2 žlice kakao


PRIPREMA:
1. Odvojimo bjelanjke od žumanjaka. Od bjelanjaka izmiksamo čvrsti snjeg. U drugoj posudi
izmiksamo 150g. šećera, 4 žumanjka, vodu i vanilin šećer u pjenastu masu. Dodamo brašno
pomješano sa praškom za pecivo, naribanu koricu limuna, ulje, a na kraju snjeg od
bjelanjaka.


2. 1/3 smjese odvojimo, u nju sipamo kakao i 50 g šećera te izmješamo mikserom ili
pjenjačom da se sve sjedini. U namazan i brašnom posut kalup za kuglof ljevamo
naizmjenice svjetlu i tamnu smjesu, ili izlijte prvo svjetlu smjesu, pa u nju ljevajte tamnu i sa
vilicom blago promješajte da dobijete šare.

3. Pećnicu zagrijte na 180°C i pecite cca 40 minuta. Izvadimo iz modle i pospemo obilno
šećerom u prahu ili napravimo glazuru od čokolade i cijeli ohlađeni kuglof premažemo sa
njom.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Bogata baklava sa orasima: Originalan recept iz Bosne!

Sirnica, pogodna i za zamrzavanje

VIC DANA: ŽENA TRAŽI OD MUŽA RAZVOD