Ovakve još uvijek niste probali: Punjene hurmašice koje se tope u ustima

Domaće hurmašice punjene čokoladom i orasima zvuče jako dobro – donosimo vam i recept.
Evo šta vam je sve potrebno…
Sastojci
Tijesto:
250g maslaca,
2 jaja,
2 pune kašike milerama,
2 kašike šećera,

pola praška za pecivo i
500g brašna
Fil:
120g čokolade,
40g maslaca i
150g mljevenih oraha
Agda:
800g šećera (kristal) i
600ml vode
Priprema
Na sobnoj temperaturi omekšajte maslac, zatim jaja, šećer i mileram najprije dobro umutite, a preporuka je da to radite kao što su naše stare nane radile s drvenom kašikom, piše “Coolinarka“…
Brašno morate izvagati, a tačno u receptu navedenu količinu prosijati sa praškom za pecivo i onda polako dodavati u predhodno umućenu umućenu smjesu, također, prvo miješati drvrnom kašikom pa zatim nastaviti rukom kako biste zamijesili tijesto. Navedena količina brašna je taman dovoljna, bitno je da dobijete tijesto koje se ne lijepi za ruke.
Fil ćete pripremiti tako da na pari ili ako imate, u mikrovalnoj rastopite čokoladu za kuhanje i maslac pa onda u to umiješate mljevene orahe.
Slijedeća faza je oblikovanje hurmašica, a to radite na način da od pripremljenog tijesta otkidate komadiće tijesta veličine mandarine i onda da biste dobili prepoznatljivi dezen odnosno šaru na njima, koja je specifičana za hurmašice, na rendi ih lagano rastanjite i punite pripremljenim filom. Pažljivo zatvorite i blago valjajte preko rende. Na taj način dobijete šaru i formirate oblik hurmašice.
Oblikovane hurmašice sa šarom redati u pomašćenu tepsiju. Ova smjesa je dovoljna za jedan pleh od rerne.
Peći hurmašice u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni Celizijusa, neka blago porumene, odnosno dobiju zlatnu boju.
Kada hurmašice stavite da se peku, pravite agdu na način da šećer koji ste najprije izvagali uspete u odmjerenu količinu vode, to promiješate i čekate da prokuha, onda smanjite temperaturu i ostavite da kuha još 5 minuta. Sklonite sa vatre, a već pečene hurmašice, koje su se hladile van rerne 5-10 minuta, zalijte vrelom agdom. Važno je napomenuti da agdu izlijevate na hurmašice malo po malo, znači par kutljača pa čekajte da upije i tako u dva do tri navrata.
Nana uvijek kaže: “Kad zalijete zadnji put i ako vam se tada učini da hurmašice ne “piju”, samo ih vratite u mlaku rernu i neka se tako ohlade i popiju ostatak agde”.
Potuno ohlađene hurmašice prekrijte aluminjskom folijom i ostavite u frižider.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Bogata baklava sa orasima: Originalan recept iz Bosne!

Sirnica, pogodna i za zamrzavanje

VIC DANA: ŽENA TRAŽI OD MUŽA RAZVOD